Zapotrzebowanie kaloryczne przyszłej mamy i produkty w jej diecie

Coraz częściej panuje przekonanie, że „w ciąży należy jeść dla dwojga a nie za dwojga”. Jest to jak najbardziej prawidłowe stwierdzenie. Kobiety są coraz bardziej świadome faktu, iż to co zjedzą przekłada się na rozwój ich potomka. Jak zatem zmienia się nasze zapotrzebowanie kaloryczne w czasie trwania ciąży?

Otóż nie są to wielkie zmiany jeśli chodzi o ilość kalorii. W pierwszym trymestrze nasze zapotrzebowanie kaloryczne nie zmienia się wcale. W drugim trymestrze zwiększa się o ok 360kcal. Natomiast w ostatnim trzecim trymestrze zapotrzebowanie kaloryczne wzrasta o ok 475kcal. Pamiętać też trzeba, że w miarę zmniejszania się intensywności aktywności fizycznej zapotrzebowanie „podstawowe” zmniejsza się.

W czasach dostatku o kaloryczność nie musimy się aż tak martwić. Ich niedobór raczej nam nie grozi. Często dosłownie jednym produktem możemy nadrobić zaległości. Ważniejszą sprawą jest wartościowość naszego pożywienia. Ponownie sugerując się cytowanym na początku artykułu stwierdzeniem, liczy się nie ilość a jakość spożywanych produktów.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE

W czasie trwania ciąży powinnyśmy zwrócić uwagę na to, by jedzenie było jak najmniej przetworzone, by każdy posiłek wnosił coś więcej do naszego organizmu niż tylko kalorie. Ta sprawa jest już w naszej rozwiniętej cywilizacji bardziej problematyczna. Nie wynika to z braku dostępu do tego typu produktów, ale z naszej wygody. Chętniej sięgamy po półprodukty lub gotowe mieszanki mające na celu wzbogacić smak dania.

Przyszła mama powinna próbować wyeliminować ze swojej diety jak najwięcej produktów przetworzonych, nawet częściowo. Czy oznacza to, że jeśli najdzie ją ochota na ciasto czekoladowe ma go nie jeść? Nie. Wręcz odwrotnie. Powinna upiec sama ciasto z dodatkiem kakao lub dobrej jakości gorzką czekoladą.

Najlepiej brownie. Można je porcjować i zamrozić, bo przecież nie trzeba zjadać od razu całej blachy ;) Dla bardziej niecierpliwych lub zabieganych przyszłych mam rozwiązaniem z przykładowej sytuacji jest zjedzenie 2 kostek gorzkiej dobrej jakości czekolady.

Czekolada w diecie osoby odchudzającej się

Zobacz również: Wiosenny detoks

Zadbanie o jakość posiłków nie musi być aż tak trudne.

Podsumowując, jadłospis kobiety w ciąży powinien zawierać:

  • chude mięsa np. kurczak, indyk, wołowina, królik.
  • zdrowe tłuszcze pochodzące najlepiej z roślin lub ryb.
  • warzywa i owoce (II trymestr około 300 g warzyw i 300 g owoców natomiast III trymestr o 100 g więcej czyli po 400 g),
  • płyny, powinny one stanowić ok 2,3l (większość tego zapotrzebowania najlepiej pokryć wodą, ale dobrze będzie też wspomagać się lekkimi herbatkami owocowymi i dla kobiet w ciąży),
  • witaminy i minerały – zwróć uwagę na produkty bogate w witaminy A, D, K, C i z grupy B, ważny dla prawidłowego rozwoju jest również kwas foliowy, wapń, fosfor, jod oraz żelazo.

Będąc w ciąży unikaj:

  • przetworzonej żywności i produktów mających na celu wzmocnić smak potraw,
  • surowych jaj oraz surowego mięsa,
  • serów pleśniowych np. camembert, feta – jest ryzyko infekcji listeriozą.
  • napojów gazowanych,
  • sztucznych słodzików.
Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Tłuste przekąski, które pomagają schudnąć Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Przekąska po treningu: tost z masłem migdałowym i bananem Przepis na wrap z grillowanym kurczakiem i warzywami Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Oreo fit 5 fit śniadań z płatków owsianych Tych produktów nie jedz przed treningiem Tygodniowy jadłospis od Ewy Chodakowskiej 6 przekąsek, po które możesz sięgać po godzinie 20 Domowe batoniki musli (bez pieczenia) 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Odchudzające przepisy: sałatka z kurczakiem i truskawkami Domowe pralinki Smoothie - sposób na zdrowie? Najlepsze orzechy na utratę wagi Kwaśny smak w zdrowej diecie. Właściwości szczawiu Rabarbar- czy warto go jeść ? Fit ciasto marchewkowe Gorąca woda – najtańszy lek świata Granat i jego właściwości lecznicze Wegańskie ciasteczka Ciasto drożdżowe bez jajek, mleka i masła (wegańskie)

Popularne w tym tygodniu:

Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej 3 pomysły na obiad za 8 złotych z menu Ewy Chodakowskiej Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą Co się zmieni w organizmie, jeżeli wzbogacisz dietę w płatki owsiane? Smoothie, które oczyszcza jelito grube i wysmukla talię FIT deser Bounty z kubeczka TARTA DAKTYLOWA Z PROTEINOWYM KREMEM KOKOSOWYM i borówkami Tłuste przekąski, które pomagają schudnąć Obłędny pudding z tapioki z wanilią, musem z mango i truskawkami Przekąska po treningu: tost z masłem migdałowym i bananem Przepis na wrap z grillowanym kurczakiem i warzywami FIT ptasie mleczko