Zapotrzebowanie kaloryczne przyszłej mamy i produkty w jej diecie

Coraz częściej panuje przekonanie, że „w ciąży należy jeść dla dwojga a nie za dwojga”. Jest to jak najbardziej prawidłowe stwierdzenie. Kobiety są coraz bardziej świadome faktu, iż to co zjedzą przekłada się na rozwój ich potomka. Jak zatem zmienia się nasze zapotrzebowanie kaloryczne w czasie trwania ciąży?

Otóż nie są to wielkie zmiany jeśli chodzi o ilość kalorii. W pierwszym trymestrze nasze zapotrzebowanie kaloryczne nie zmienia się wcale. W drugim trymestrze zwiększa się o ok 360kcal. Natomiast w ostatnim trzecim trymestrze zapotrzebowanie kaloryczne wzrasta o ok 475kcal. Pamiętać też trzeba, że w miarę zmniejszania się intensywności aktywności fizycznej zapotrzebowanie „podstawowe” zmniejsza się.

W czasach dostatku o kaloryczność nie musimy się aż tak martwić. Ich niedobór raczej nam nie grozi. Często dosłownie jednym produktem możemy nadrobić zaległości. Ważniejszą sprawą jest wartościowość naszego pożywienia. Ponownie sugerując się cytowanym na początku artykułu stwierdzeniem, liczy się nie ilość a jakość spożywanych produktów.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE

W czasie trwania ciąży powinnyśmy zwrócić uwagę na to, by jedzenie było jak najmniej przetworzone, by każdy posiłek wnosił coś więcej do naszego organizmu niż tylko kalorie. Ta sprawa jest już w naszej rozwiniętej cywilizacji bardziej problematyczna. Nie wynika to z braku dostępu do tego typu produktów, ale z naszej wygody. Chętniej sięgamy po półprodukty lub gotowe mieszanki mające na celu wzbogacić smak dania.

Przyszła mama powinna próbować wyeliminować ze swojej diety jak najwięcej produktów przetworzonych, nawet częściowo. Czy oznacza to, że jeśli najdzie ją ochota na ciasto czekoladowe ma go nie jeść? Nie. Wręcz odwrotnie. Powinna upiec sama ciasto z dodatkiem kakao lub dobrej jakości gorzką czekoladą.

Najlepiej brownie. Można je porcjować i zamrozić, bo przecież nie trzeba zjadać od razu całej blachy ;) Dla bardziej niecierpliwych lub zabieganych przyszłych mam rozwiązaniem z przykładowej sytuacji jest zjedzenie 2 kostek gorzkiej dobrej jakości czekolady.

Czekolada w diecie osoby odchudzającej się

Zadbanie o jakość posiłków nie musi być aż tak trudne.

Podsumowując, jadłospis kobiety w ciąży powinien zawierać:

  • chude mięsa np. kurczak, indyk, wołowina, królik.
  • zdrowe tłuszcze pochodzące najlepiej z roślin lub ryb.
  • warzywa i owoce (II trymestr około 300 g warzyw i 300 g owoców natomiast III trymestr o 100 g więcej czyli po 400 g),
  • płyny, powinny one stanowić ok 2,3l (większość tego zapotrzebowania najlepiej pokryć wodą, ale dobrze będzie też wspomagać się lekkimi herbatkami owocowymi i dla kobiet w ciąży),
  • witaminy i minerały – zwróć uwagę na produkty bogate w witaminy A, D, K, C i z grupy B, ważny dla prawidłowego rozwoju jest również kwas foliowy, wapń, fosfor, jod oraz żelazo.

Będąc w ciąży unikaj:

  • przetworzonej żywności i produktów mających na celu wzmocnić smak potraw,
  • surowych jaj oraz surowego mięsa,
  • serów pleśniowych np. camembert, feta – jest ryzyko infekcji listeriozą.
  • napojów gazowanych,
  • sztucznych słodzików.
Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Przepis na pizzę na spodzie z kalafiora Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Niskokaloryczne wersje popularnych deserów z jabłkami Przepisy na zdrowe smoothies z typowo jesiennych produktów Powidła śliwkowe Tańsze alternatywy dla superproduktów Sernik z dyni na owsianym spodzie z musem śliwkowo-żurawinowym 6 przekąsek, po które możesz sięgać po godzinie 20 Ciasto gruszkowe Orkiszowy placek ze śliwkami Dietetyczny koktajl witaminowy Przekąski i desery dla sportowców Hummus z awokado, który przygotujesz w 5 minut Bananowy chleb Przepisy Anny Lewandowskiej i Ewy Chodakowskiej na zdrowe dania Jak zrobić izotonik w domu? Przepisy na domowe napoje izotoniczne Szybkie śniadanie, obiad, kolacja, czyli dania, w które nie trzeba wkładać wiele wysiłku Fioletowy chleb - nowe super food Omlet z płatków owsianych Domowe pralinki LOW CARBOWA BOMBA SMAKOWA! :):) Dietetyczna pizza w 10 minut Pieczone sajgonki wegetariańskie

Popularne w tym tygodniu:

Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Co się dzieje w organizmie po zjedzeniu czekolady? Desery z płatków owsianych Przepis na pizzę na spodzie z kalafiora Co i o której godzinie najlepiej jeść na śniadanie? Zapytaliśmy o to dietetyka Właściwości pomelo. Sprawdź, dlaczego warto je jeść Śniadania od Chodakowskiej na okres jesienno-zimowy. Aż siedem propozycji! Mięso strusia – zdrowe, choć niedoceniane. Sprawdziliśmy, jak smakuje Co zjeść na kolację? - dieta na dobry sen, dieta dla aktywnych Koktajl mleczny z gruszką i cynamonem. Rozgrzeje i wzmocni odporność Kilka sygnałów świadczących o tym, że pijesz za mało wody